Gylp hos det lille barn

Når det lille barn har fået et dejligt måltid mælk, hvad enten det er med flaske eller det bliver ammet, vil det måske gylpe lidt mælk op når det kommer op over skuldren for at bøvse. Det er helt normalt, og de fleste børn gør det, nogle mere end andre. Vi kender alle udtrykket “gylpebørn”. Der er bare nogle børn som gylper mere end andre, og almindeligvis kan barnet sagtens undvære den mælk der gylpes op.

Nogle spædbørn har ikke udviklet deres lukkemuskel helt, og den kan i starten være lidt slap. Dette kan medføre, at det kan virke eksplosivt når barnet gylper, og der kan komme et ordentligt skyl. Dette betyder ikke noget, sålænge barnet trives og tager på i vægt. Hvis dit barn gylper eksplosivt kan du tage en snak med lægen eller din sundhedsplejerske.

Det er en god ide ikke at tumle og flytte for meget rundt på barnet efter det har spist. Hvis dit barn har tendens til at gylpe, hold da dit barn i ro efter måltidet, og lad det eventuelt sidde lidt oprejst.

Hvis du har problemer med opkast/gylp om natten, er det en god ide at hæve barnets seng/vugge i toppen, så barnet kommer til at lægge skrå. Derved hjælper du dit barn til at holde maden i sig. Du kan evt. lægge et par bøger under vuggen/sengen.

Husk: Det er almindeligt at et barn gylper efter de har spist. Det du skal være opmærksom på er, hvis barnet ikke trives og tager på i vægt. Endvidere skal du være opmærksom, hvis du har et barn der gylper eksplosivt. Det skal fortage sig og blive til almindelig gyld, eller kontakt da din læge eller spørg din sundhedsplejerske til råds.

Din sundhedsplejerske er der for at hjælpe og svare på alle spørgsmål du end måtte have. Gør brug af det, og vær’ ikke bange for at stille “dumme” spørgsmål.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>