Graviditetsgener

Graviditetsgener

 

 

 

En graviditet sætter kvinde kroppen på en hård opgave, da kroppen igennem 9 måneder skal forme sig og udvikle et lille nyt menneske. Der er ingen graviditeter som er ens, og derfor vil der være nogle gravide, som går igennem graviditeten uden nogen former for gener, mens andre føler sig mere medtaget af diverse graviditetsgener, så som bl.a. opkast, kvalme m.m.

Man kan sige, at graviditetsgenerne i den første halvdel af din graviditet skyldes ændringer i din hormonbalance, og i den sidste del af graviditeten vil generne skyldes den øgede belastning, som kroppen er udsat for i form af den store mave, som du nu bærer rundt på.

De fleste graviditetsgener er til at leve med, så længe man husker på, hvad det er man har i vente:) Husk på, at det ikke er for altid at disse gener vil “plage” dig, men at de forsvinder hen igennem graviditeten og andre når baby er født.

Her nedenfor nævnes de tidlige tegn på graviditet. Disse vil du kunne opleve i de første ca. 12 uger i din graviditet.

 

Kvalme og opkast: Mange vil opleve at have kvalme og opkast er et af de første tegn på graviditet. Man kan forebygge kvalme ved at spise ofte og spise sundt, ikke for fed og krydret mad. Nogle vil opleve en let kvalme, mens andre vil opleve kvalmen som værende næste uudholdelig. For langt de fleste stopper kvalmen samt opkast i løbet af de første 3 til 4 måneder. I tilfælde kan den gravide have så store gener med opkast/kvalme, at der er brug for indlæggelse.

Træthed: Mange føler sig mere trætte end normalt. Her handler det om at gå ned i tempo og lytte til din krop.

Hovedpine og svimmelhed: Nogle vil opleve, at rejser man sig for hurtigt, kan man blive svimmel. Du vil også kunne få hovedpine.

Ømme bryster: Mange får ømme bryster i starten af graviditeten. Brysterne vokser og bliver spændte. Det kan hjælpe med en bh der ikke strammer for meget. Spændtheden vil aftage i løbet af de første par måneder.

Forstoppelse: Forstoppelse kan forekomme, men kan forebygges/behandles med rigelig væske, samt sund og fiberrig kost.

Humørsvingninger: Det er helt normalt med humørsvingninger. Under en graviditet oplever kroppen mange fysiske forandringer og du vil opleve af blive overvældet af mange nye følelser. Dette kan resultere i humørsvingninger, men bare rolig, det er helt normalt:-)

 

Fra uge 12 til 32 vil være den periode, hvor de fleste oplever færrest graviditetsgener. Nogle vil dog alligevel opleve bl.a.:

 

Plukveer: Nogle oplever plukveer, dette sker når livmoderen trækker sig sammen. Nogle døjer slet ikke med plukveer, mens andre vil opleve at de får mange. Plukveer er dog helt ufarlige. Hvis du døjer med mange plukveer kan det hjælpe at sætte tempoet ned, slappe lidt af og hvile. Bliver plukveerne dog regelmæssige, og går de ikke væk, kontakt da fødested.

Ledbåndssmerter: Livmoderen vokser, og dette kan give smerter i lysken. Det trækker i de ledbånd, som holder din livmoder på plads. Dette er helt ufarligt. Det du kan gøre er at sætte tempoet ned.

 

Graviditetsgener i de sidste uger af graviditeten:

 

Bækken smerter: I takt med, at din mave vokser, vil du også få en anden holdning, som betyder at nogle kan få ondt i ryggen og bækkenet.  Vigtigt at lytte til din krop, og acceptere at kroppen er fysisk påvirket af den øgede vægt og store mave, og indrette sig efter dette.  Nogle får det vi kalder bækkenløsning.

Væskeophobning: Nogle oplever at få væske i benene(ødemer). Det kan hjælpe at ligge højt med benene, både lidt om dagen og om natten. Nogle vælger også at få akupunktur, for at hjælpe med at afhjælpe væskeophobningen.  

Træthed: I slutningen af graviditeten er det helt almindeligt at man begynder at føle sig meget træt igen. Mange sover måske dårligt om natten pga. den store mave, plukveer m.m.  Det er vigtigt at lytte til kroppen, og få hvilet når der er tid til det. Man kan sige, at trætheden er naturen som på en måde er ved at vænne dig til, at du de første par måneder med barn, heller ikke får så meget nattesøvn.

Forstoppelse: Forstoppelse kan forekomme, og nogle er uheldige at få hæmorider.

Halsbrand:I slutningen af graviditeten går livmoderen helt op til dit brystben, hvilket betyder, at der er mindre plads til dine lunger og mavesæk. Dette medvirker, at du kan få halsbrand og sure opstød. Det kan hjælpe at spise ofte, og på apoteket kan du købe præparater til gravide, som kan hjælpe med at neutralisere din mavesyre.

 

OBS!! Ved disse alvorlige graviditetsgener, Kontakt fødested:

 

- blødning

- for tidlig vandafgang

- aftagende fosterbevægelser

- pludselig væskeophobning, ledsaget af hovedpine og trykken for brystet

Author: admin

Share This Post On

4 Comments

  1. Gik igennem min graviditet med minimale gener. Selvfølgelig kunne det mærkes med den ekstra vægt, med udover dette var jeg så heldig ikke at have andre gener;-) Sanne

  2. Jeg fik desværre bækkenløsning, og måtte ingenting lave i de sidste 15 uger, så det blev manden der overtog hjemme med rengøring osv. Min første graviditet var dog helt anderledes, der havde jeg ingen gener ud over lidt opkast og kvalme i de første 3 måneder.

  3. Hej Babylille
    Tak for en hjemmeside med mange gode artikler og opskrifter. Vi bager ofte efter jeres opskrifter, med stor sucess.
    Jeg har 3 piger, og alle graviditeter har været super gode. INgen gener eller noget som helst, så jeg skal vist ikke brokke mig. Jeg har dog haft lidt med linden efter fødslerne, men det har hurtig fortaget sig.
    Jeg synes der er så mange der har bækkenløsning i dag, det er nærmest bleve en sygdom. Selvfølge er der nogle som virkelig har ondt og har bækkenløsning, men synes tendensen er lidt, at så har man da lige bækkenløsning. Lidt ærgelig synes jeg, det tager fokus fra den sunde og gode graviditet. Jeg prøver ikke at forklejne de som virkelig har det, men tror bare der er nogle som “snyder” lidt med det.

  4. Jeg fik bækkenløsning i min 1 graviditet, pog måtte stort set ikke lave noget. Var ufattelig svært, da vi så småt var gået igang med at renovere stueetagen herhjemme, men min kæreste var utrolig god til at hjælpe/gøre tingene, så han blev herre i huset må man sige, hihi.. Ingen komplikationer under fødslen, og heller ingen gener fra bækkenløsning her bagefter, selvom jeg blev bedt om at holde mig i ro den første tid.

Submit a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

I din graviditet vil du opleve at din krop ændrer sig, og du kan komme til at få nogle gener af at være gravid. Det er forskelligt fra kvinde til kvinde hvilke gener man kan have under graviditeten.  Nogle vil gå igennem graviditeten uden næsten at have gener og andre vil allerede fra start være “plaget” af diverse ting. Graviditeten er meget individuel kan man sige. Nedenfor vil jeg komme ind omkring nogle af de gener du kan opleve når du venter barn.

 

 

Kvalme:  Mange oplever især i starten af gravditeten kvalme, ved nogle så meget at man kaster op.  Det kan hjælpe at spise hyppige små måltider og drikke meget vand. Kiks og andet brød er godt i mod kvalme.  Det kan være en god ide, især hvis du har meget morgenkvalme, at have noget vand og evt. kiks til at ligge på sengebordet, så du kan spise lidt inden du står op.

Ændrede spisevaner: Nogle får måske en særlig trang til noget bestemt mad, slik, kage osv.

Hård mave: Nogle vil opleve træg mave.  Dette kan afhjælpes ved at drikke rigeligt med vand og spise fiberrigt mad. Jerntabletter, som anbefales fra uge 10,  kan ved nogle være med til at give træg mave. Nogle endda så meget at man i måske stopper med at tage tabletterne.

Halsbrand: Disse sure opstød kan du afhjælpe ved at drikke mindre kaffe og spise mad uden få meget fedt i. Det er en god ide, at spise mange hyppige måltider, drikke meget vand, måske sove med hoveder hævet en smule og drikke mælk eller andet mlkeprodukt.  Halsbrand skyldes, at der sker en svækkelse i lukkemekanismen mellem spiserør og mavesæki spiserøret, og du kan derved få sure opstød.

Træthed: Det er helt naturligt at du bliver mere træt når du er gravid, nogle vil opleve at det især er i perioder. Din krop udsættes for meget, og du bærer rundt på et lille menneske, så derfor er det helt naturligt at du er træt. Husk derfor at få hvillet og  husk jerntabletter.

Humørsvingninger:  Mange vil opleve humørsvingninger igenne graviditeten. Nogle gange er du måske meget let til tårer og du bliver nemt vrissen på dine omgivelser. Der sker meget psykisk under en graviditet, også for manden. Den store glæde, forventninger til det lille barn og det at skulle være en familie, kan nogle gange tage hårdt på psykken. Det er vigtigt at bruge omgivelserne og få snakket tingene godt igennem.

Tand- og tandkødsgener:  Pga. homonerne er dine tænder og tandkød ekstra udsat under graviditeten. Derfor er det en rigtig god ide, at være ekstra påpasselig med at passe tænderne. Du kan evt. tage til et ekstra tandlægeeftersyn og få tjekket, om der skulle være noget med tænder eller tandkød.  tandkødet kan hos nogle gravide være særlig sart, og bløde en smule.

Hyppig toiletbeøsg: De fleste vil helt sikkert opleve en større trang til at gå på toilettet.

 

Udover ovennævnte er der flere gener du kan opleve i din graviditet. F.eks. bækkensmerter, vand i kroppen, hæmorider osv.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>