Smertelindring i forbindelse med en fødsel

fødsel

Man kan ikke sige hvor ondt en fødsel generelt gør, da det er meget forskelligt/individuelt, hvordan man oplever en fødsel og den smerte som hører med. Nogle oplever det som værende en sandt smertehelvede, hvor man virkelig har brug/ønske for noget smertelindring mens andre går igennem fødslen uden at få nogen eller kun lidt smertelindring. Det er meget individuelt, der er aldrig 2 fødsler som er ens.

 

I denne artikel kan du læse lidt om nogle af de metoder af smertelindring der findes i frobindelse med en fødsel. Nedenstående er blot nogle af de mange smertelindringsmetoder der findes.

- Arkupunktur: Ved arkupunktur sætter man små tynde nåle i huden på forskellige steder af kroppen. Der er ingen kendte bivirkninger for hverken barnet eller moderen. På mange fødesteder er man begyndt at tilbyde denne form for smertelindring.  Det bliver mere og mere udbredt.

- Massage: Under en fødsel er det vigtigt at “slappe” så meget af, som man nu kan når man har veer og skal til at føde. Her kan masage være en rigtig god ide. Massage kan på mange virke beroligende og afslappende.

- Vand(fødekar): Under en fødsel er det vigtigt at “slappe” så meget af, som man nu kan når man har veer og skal til at føde. Mange fødende oplever at vand er med til at berolige og det virker sfslappende. Nogle kommer i fødekar, for derefter at komme op og føde, mens andre føder i vandet. Denne naturlige form for smertelindring bærer ingen bivirkninger med sig for hverken barnet eller moderen. Hvis man ikke ønsker at komme i fødekar, er der nogle som står ind under bruseren i stedet. Her kan man opleve samme effekt, hvor vandet kan lindre smerterne.

- Varmepuder: En varmpude kan lindre de smerter du har i ryggen og lænden.

- Epiduralblokade: En epiduralbedøvelsen bliver lagt af en narkoselæge. Narkoselægen fører et tynd plastslange ind nederst ved ryggen/rygsøjlel.  Mens den fødende er i udvidelsesfasen kan man, ved hjælp af en lille pumte, give smertelindring. Denne form for smertelindring hjælper på smertene fra din livmoder. Dette virker typisk efter ca. 15minutter. Når den fødende kommer til pressefasen, vil man skrue ned for medicinen/smertelindringen, så kvinden selv kan presse sit barn ud.

- Bevægelse: Fysisk aktivitet siges at være smertelindrende. Ved at bevæge sig, vil mange opleve, at dette kan være med til at lindre vesmerter. Kroppen producerer naturligt morfin, og dette stimuleres ved bevægelse.

Steriltvandspapler/bistik: Ved disse “bistik” sprøjter man vand ind under hyden. Dette vil føles som små bistik, en stikkende fornemelse, som var man blevet stukket af en bi.  Disse stikkende “bistik” afleder den smerte du har i forbindelse med dine veer.  Man kan opleve en svien og føle en smrte når man sprøjter disse små vandperler ind under huden, men dette vil efter ca. 10-15 sekunder aftage.  

Lokalbedøvelse(hvis du skal syes efter fødslen):  Det er forskelligt hvor meget og hvor lidt kvinder brister under en fødsel. Mange vil opleve at skulle have et par sting, mens nogle vil skulle klippes. Her kan man blive lokalbedøvet med e sprøjte. Er det kun små rifter kan man overfladebedøve. Dvs. at man ikke bruger en indsprøjtning, men i stedet bruger en form for gel eller en spray,  som bare bedøver overfladen.  Disse former for smertelindringer bærer ingen bivirkninger med sig.

Når man snakker med kvinder som har født og har fået en eller flere af ovenstående smertelindringstyper, vil man høre, at kvinderne har oplevet smerterne forskelligt, men også hvor effektivt de forskellige smertelindringer var. Nogle vil f.eks. synes at bistikkene eller arkupunkturen hjalp rigtig godt, mens andre måske synes det var knap så godt. Husk på, atdet er individuelt, hvordan vi oplever og takler smerte.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>