Det første lægebesøg

gravidNår du har en fornemmelse af at du er gravid, måske har du endda taget en graviditetstest hjemme, som har været positiv, så skal du en tur til lægen og have foretaget foskellige undersøgelser. Denne artikel beskriver kort de ting som lægen kommer ind omkring.

Graviditetstests:

Disse gør-det-selv tests kan købes i supermarkeder, apoteket, nettet osv.  Disse tests omkring 95% sikre, og  man foretager testen ved at bruge sin urin.  Når du skal til lægen, kan du også tage en urinprøve med eller lave en hos lægen, så de også kan tage en test.

Gynækologisk undersøgelse:

Lægen skal foretage en såkaldt gynækologisk undersøgelse, hvor din livmoder og skede undersøges.

Lægen undersøger om længden på livmoderen passer med, hvor langt henne i graviditeten du er. 

Lægen tager  en celleprøve, denne tages fra livmoderen.

Urinprøve:

Ved alle lægebesøg under graviditeten tjekkes din urin for sukker. Hvis der er sukker i urinen kan det være tegn på graviditetssukkersyge. Denne form for sukkersyge er helt ufarlig. Sukker i urinen kan også skyldes at dine nyrer slipper mere sukker igennem end de normalt plejer.  Man ka endvidere have bakterier i urinen, dette er helt almindeligt under en graviditet.
I slutningen af graviditeten holder man øje med svangerskabsforgiftning også, dette kan skyldes en urinvejsinfektion.

Blodprøver

Blodtypebestemmelse:

De fleste mennesker er rhesus positiv mens kun ca. 15 % er rhesus negativ.  Det er vigtigt at vide i forbindelse med en graviditet/fødsel, om du er positiv eller negativ.

Hvis du er rhesus negativ og du føder et lille barn som er rhesus positiv, skal duvaccineres efter fødslen. Dette er nødvendigt, da du ikke danner antistoffer mod barnets blodlegner efter du har født.

Vægt:

Lægen vejer dig. Det er vigtigt at holde øje med din vægt under en graviditet, for at være sikker på, at du ikke tager for meget på.  Den gennemsnitlige vægtstigning for kvinder under en graviditet er ca. 12,5 kg. Nogle tager mere på andre minde, det er meget individuelt.  Hos nogle kvinder er det “normalt” med en stor vægtøgning, pga. man binder for meget væske til kroppen. Dette kan betyde, at hænder, fødder og ansigtet hæver op. Dette kalder mange for vand i kroppen. Nogle får i større og mindre grad vand i kroppen.  En meget kraftig vægtøgning kan nogle gange være tegn på en svangerskabsforgiftning.

Hvornår har du termin:

Lægen beregner, hvornår du har termin.  Denne terminsdato kan ændres når du kommer til scanning.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>